Als je een energiecontract afsluit, laat je de rest aan de energieleverancier over en heb je geen weet van fluctuerende inkoopprijzen; je hebt immers een contract afgesloten waarmee je ongeveer weet wat je moet betalen – los van eventueel bij moeten betalen aan het einde van het jaar of, als het meevalt een teruggave. Toch kan het best interessant zijn eens te kijken naar een energiecontract waarbij je wél kunt zien wat de inkoopprijs is. Hier kun je dan namelijk weer handig gebruik van maken.
Dynamisch energiecontract
Goedkope energie is tegenwoordig een onhaalbaar streven. Energie is vooral veel duurder geworden de afgelopen tijd. Wat veel mensen niet weten, is dat de inkoopprijzen per dag, soms zelfs per uur, wisselen. Dat betekent dus dat er ook wel eens een uitschieter naar beneden is. En wat nou als je zelf ook van die tarieven gebruik kunt maken? Dit wil inderdaad zeggen dat je meer betaalt als de prijzen hoog zijn, maar ook minder betaalt als de prijzen dalen. Als je zelf inzicht hebt in de actuele prijzen, kun je daar natuurlijk slim gebruik van maken.
Verschil met vaste en variabele contracten
Bij een vast energiecontract is er vooraf een bepaald bedrag vastgesteld dat je per maand betaalt. Fijn, want je hebt zekerheid wat er iedere maand wordt afgeschreven. Als je geen ruimte hebt voor onverwachtse uitschieters is het het meest veilig om daarvoor te kiezen. Variabele contracten kunnen daarnaast verraderlijk zijn, want de energiemaatschappij mag tussendoor de tarieven aanpassen.
Energie tegen de inkoopprijs werkt nog iets anders dan een variabel contract, want er zitten geen bedragen tussen die de energiemaatschappij heeft vastgesteld. Als je een contract afsluit met energie die tegen de inkoopprijs geleverd wordt, weet je dus precies hoeveel je op welk moment betaalt. Het zou ook wel eens kunnen tegenvallen, maar als je slim gebruik maakt van de wisselingen, kun je nog wel eens best goed uitkomen aan het einde van de maand.
Strakke planning
Het lijkt misschien wat gedoe en een strakke planning, in de gaten houden wanneer de energie het goedkoopst is en juist dan grote apparaten zoals de wasmachine aanzetten of gebruiken. Toch is het de moeite waard, en in de vooruitzichten die laten zien dat we sowieso beter moeten opletten wat we gebruiken, is het een relatief kleine inspanning. En die is toch best fijn aan het einde van de maand of het jaar.