We slapen gemiddeld 8 uur per dag, dat is toch al snel zo’n één derde van ons leven. Dan is het natuurlijk wel belangrijk dat we dit doen op een goed matras. Niet alleen zorgt een goede matras ervoor dat we goed kunnen slapen, maar helpt het ook andere problemen voorkomen. Veel voorkomende klachten bij een matras die niet voldoet zijn natuurlijk rug-, nek- en ook schouderklachten. Doordat je een verkeerde houding aanneemt gedurende een aantal uren, zal je lichaam hier zonder dat je het doorhebt klachten ontwikkelen. Omdat een goed matras ontzettend belangrijk is, hebben we een aantal redenen voor je op een rijtje gezet.
Hoe herken je een goed matras?
Een goed matras is voor iedereen anders. Zo kennen we een aantal verschillende soorten matrassen. Welke matras geschikt is voor jou, hangt natuurlijk af van je eigen lichaam. Zaken die hierop van invloed zijn; je gewicht, houding, lengte en natuurlijk ook je slaaphouding. Waar de één ontzettend goed slaap op een pocketvering matras, kiest een ander liever voor een traagschuim matras. Toch zien we dat er vaak niet genoeg aandacht wordt besteed aan het uitzoeken van een goed matras. Een goed matras wordt namelijk volledig afgestemd op jouw lichaam. Als het goed is, hebben jij en je partner daarom ook allebei een afzonderlijke matras.
Wat zijn de voordelen?
Het grootste voordeel van een goed matras, is dat je uitgerust en fit wakker wordt. Natuurlijk niet zo heel vreemd, aangezien je volledig tot rust kunt komen en niet wakker wordt omdat je in een oncomfortabele houding ligt. Vaak zijn we ons helemaal niet bewust van het feit dat een goed matras doorwerkt op onze gezondheid. Een slechte nachtrust zorgt namelijk overdag voor een verminderde productiviteit en concentratie. De kans dat jij met een goed matras dus veel fitter aan de dag begint is vrij groot.
Hoe kies ik de juiste matras?
Los van de juiste afmeting zodat de matras ook in de boxspring past, is de rest van de keuze best lastig. Een goed matras kan een beste zoektocht zijn. Toch is het verstandig om dit niet zelf te doen, maar naar een specialist te gaan. Hier kunnen ze namelijk exact zien waar jouw drukpunten zitten en op basis hiervan de een goed matras samenstellen. De kans dat jij en je partner beide andere drukpunten hebben, is vrij groot. Vooral wanneer jullie qua gewicht en ook houding het nodige verschillen is het vrij aannemelijk dat jullie beide een andere matras krijgen aangemeten. Misschien is het voor de een beter om een traagschuim matras te hebben en voor de ander een pocketvering matras. Zorg er dus voor dat je hier niet te licht over denkt, je lichaam moet immers nog langer mee dan alleen vandaag. Wees er dus zuinig op!