Home » Isolatie in de spouwmuur

Isolatie in de spouwmuur

door admin
Spouwmuur isolatie

Wat zijn spouwmuren?

Spouwmuren zijn simpel gezegd twee losse muren die heel dicht op elkaar zijn gezet. Tussen deze twee muren zit een ruimte van enkele centimeters. Dit is de spouw en daarmee de verklaring voor de term ‘spouwmuur’. Dergelijke muren zijn gebouwd vanaf circa begin 1900. De gedachte achter het bouwen van de twee losse muren was dat de buitenste muur het vocht van buiten zou opnemen en doordat hij niet tegen de binnenste muur was gebouwd ervoor zou zorgen dat de binnenmuur droog zou blijven.

De tweede functie van spouwmuren was dat de ruimte tussen de twee muren ervoor zou zorgen dat de woning goed geventileerd kon worden en dat het vocht op die manier kon verdampen. Waar echter geen rekening mee werd gehouden, was dat kou eenvoudig je woning binnen kon dringen. Dit was dan ook uiteindelijk de reden dat vanaf de jaren 80 spouwmuren geïsoleerd werden. Wanneer je woning dus voor de jaren 80 is gebouwd, is de kans heel groot dat je woning ongeïsoleerde spouwmuren heeft. Maar dat is op zich helemaal geen ramp! Tegen een redelijke investering kun je de muren isoleren waarmee je je wooncomfort enorm verhoogt en aanzienlijk kunt besparen op de stookkosten. Het isoleren van de muren wordt spouwmuurisolatie genoemd.

Hoe werkt spouwmuurisolatie?

Wanneer er isolatiemateriaal tussen de spouwmuren wordt aangebracht, wordt de ruimte tussen de twee muren compleet of voor een deel met isolatiemateriaal opgevuld. Hierdoor wordt het warmteverlies tot een minimum beperkt en kan bovendien het vocht uit het buitenste muur de woning niet langer binnendringen. Hoewel deze klus ingewikkeld klinkt (en dat is het ook, het is echt vakwerk) zijn de werkzaamheden vaak binnen een dag afgerond. Een ander bijkomend voordeel is dat je vrijwel niets ziet van de uitgevoerde werkzaamheden.

De voordelen van spouwmuurisolatie

Zoals eerder aangegeven, kun je met behulp van spouwmuurisolatie het wooncomfort vergroten doordat via de muur kou van buiten af je woning niet langer binnen kan komen. Bovendien kan het vocht van de buitenste muur je woning ook niet meer binnenkomen. Als derde voordeel wordt hierdoor schimmelgroei op de spouwmuren tegengegaan. Al met al kun je dus stellen dat de voordelen van spouwmuurisolatie enorm zijn!

You may also like