Tegenwoordig wordt afval scheiden steeds belangrijker. Dit is goed omdat wij jaarlijks als mensen steeds meer afval produceren. En door afval te scheiden wordt het verwerken en recyclen van afval makkelijker, wat het milieu minder belast.
Om zelf thuis je steentje bij te dragen, is het belangrijk om te weten welk afval je kunt scheiden. Ondanks dat dit per gemeente verschilt, leggen we je hier in grote lijnen uit welke afval je kunt scheiden en waar je dit naar toe kunt brengen.
Bekijk hier de beste prullenbakken met 3 vakken
Welk afval kun je scheiden?
Er zijn veel soorten afval die gescheiden kunnen worden om recycling te vergemakkelijken en de hoeveelheid afval die op stortplaatsen terechtkomt te verminderen. Hier zijn enkele voorbeelden van afval dat gescheiden kan worden:
- Plastic afval: plastic flessen, doppen, tassen, bakjes, verpakkingen en andere plastic voorwerpen kunnen worden gerecycled.
- Papier en karton: kranten, tijdschriften, brieven, enveloppen, kartonnen dozen en ander papier- en kartonafval kunnen worden gerecycled.
- Glas: glazen flessen en potten kunnen worden gerecycled.
- Metaal: blikjes, aluminiumfolie, metalen verpakkingen en andere metalen voorwerpen kunnen worden gerecycled.
- GFT-afval: groente-, fruit- en tuinafval kan worden gecomposteerd om er weer nieuwe grond van te maken.
- Batterijen: batterijen kunnen worden gerecycled om waardevolle materialen terug te winnen.
- Elektronisch afval: elektronica zoals mobiele telefoons, computers, televisies en andere apparaten kunnen worden gerecycled om waardevolle metalen terug te winnen en het gevaarlijke afval dat deze apparaten bevatten veilig te verwerken.
Bekijk hier de beste prullenbak keuken
Afvalwijzer: wat hoort waar?
GFT-afval
Groente-, fruit- en tuinafval, zoals schillen, restjes groenten en fruit, koffiedik, theezakjes, gras en bladeren, kunnen bij het GFT-afval. In sommige gemeenten mogen ook etensresten, zoals vlees en vis, bij het GFT-afval.
Papier en karton
Kranten, tijdschriften, folders, papieren zakken en kartonnen dozen kunnen bij het papierafval. Maar vies karton zoals bijvoorbeeld vette pizzadozen mogen niet bij het oud papier.
Grote stukken karton moet je plat maken en bundelen. In sommige gemeenten heb je papierbakken waar je je oud papier naar toe kunt brengen. In andere gemeenten wordt oud papier op een vast tijdstip opgehaald.
Plastic, blik en drankkartons
Plastic verpakkingen, zoals flessen, flacons, potjes, bakjes, folies, zakken, blikjes en drinkpakken kunnen bij het PMD-afval. In veel gemeenten kun je hiervoor gratis plastic zakken afhalen waarin je dit afval kunt scheiden. Je kunt het vervolgens weggooien in speciale bak of aan de kant van de weg zetten als het in jouw gemeente wordt opgehaald.
Dit plastic wordt later door recyclebedrijven verwerkt tot nieuwe producten. Denk hierbij aan boodschappentasjes, drinkpakken en verpakkingsmateriaal. Op die manier is er minder nieuw plastic nodig.
Textiel
Oude kleding, schoenen, handdoeken en ander textiel kunnen apart ingeleverd worden bij een textielcontainer of textielinzamelpunt. Is de kleding nog in goede staat? Dan kun je deze beter in speciale kleding bak werpen. Op die manier kan iemand anders nog van de kleding genieten.
Glas
Lege glazen flessen en potten kunnen apart ingeleverd worden bij een glasbak. Kleine glazen zoals drinkglazen, ovenschalen en lampen mogen niet bij de glasbak. Vaak heb je één glasbak voor alle kleuren glas. Op sommige plekken heb je echter ook meerder glasbakken en kun je het glas per kleur scheiden. Hierbij gaat het meestal om wit (doorzichtig), groen en bruin.
Restafval
Al het afval dat niet bij het GFT-afval, papierafval, PMD-afval, textielafval of glas hoort, moet bij het restafval. Dit gescheiden afval kun je makkelijk in de keuken bewaren in een pedaalemmer of direct naar de kliko voor restafval brengen.
Grofvuil
De laatste categorie is grofvuil. Dit is al het afval wat niet gescheiden kan worden en wat te groot is om bij het restafval te gooien. Denk hierbij aan meubels, matrassen etc.
Zijn deze producten nog in goede staat? Dan is het beter om deze naar de kringloopwinkel te brengen. Is dit lastig voor je? Vaak kun je ook de kringloopwinkel bellen om een afspraak te maken zodat zij het bij je thuis komen ophalen.
Zijn de producten echt niet meer bruikbaar? Dan behoren ze tot het grofvuil. Je kunt ze meestal zelf naar de milieustraat brengen. Lukt dit niet? Dan hebben sommige gemeenten ook een vaste ophaaldag voor grof vuil of kun je ze bellen om een afspraak te maken.
GFT: groente-, fruit- en tuinafval
In Nederland behoren de volgende afvalsoorten tot het GFT-afval:
- Groente- en fruitresten (schillen, restjes, pitten, etc.)
- Tuinafval (gras, bladeren, takjes, plantenresten, etc.)
- Koffiedik, theezakjes, eierschalen
- Snijbloemen en kamerplanten (zonder plastic pot)
- Etensresten (zoals vlees- en visresten) mogen in sommige gemeenten ook bij het GFT-afval, maar dit verschilt per gemeente.
Belangrijk is om geen ander afval bij het GFT-afval te doen, zoals plastic, glas, metalen, papier, luiers of ander restafval. Dit verstoort het composteerproces en kan het moeilijker maken om het GFT-afval te recyclen. In de meeste gemeenten heb je een losse kliko voor dit soort afval.
Compost maken, zelf composteren
Ook kun je zelf je GFT afval scheiden en dit thuis bewaren in een compostbak. Composteren is een proces waarbij organisch materiaal wordt omgezet in compost. Denk hierbij dus aan groente, fruit en tuinafval.
Compost is een voedingsrijke bodemverbeteraar die je vervolgens weer in je tuin kunt gebruiken om de aarde te verbeteren. Door compost vol voedingsstoffen toe te voegen aan de aarde, gaan planten en bloemen beter groeien.
Je kunt ervoor kiezen om een composthoop in de tuin te maken of een kant en klaar compostvat of wormenhotel te kopen.
Bekijk hier de beste compostbakjes voor in de keuken
Verschil per gemeenten
Afval scheiden werkt in elke gemeente anders. Het is belangrijk om te weten welk afval in jouw gemeente gescheiden kan worden. Bovendien moet je weten hoe het afval moet worden gesorteerd en aangeboden voor recycling. Neem contact op met jouw gemeente voor specifieke instructies over afvalscheiding en recycling. Ben je ook benieuwd wat er daarna met je afval gebeurt? Kijk dan hier!
Veelgestelde vragen over gescheiden afval
Wat is de beste manier om afval te scheiden?
De beste manier om afval te scheiden is om het direct te scheiden bij het weggooien. Hiervoor kun je het beste een speciale afval scheiden prullenbak gebruiken. Hier kan dan recyclebaar en rest afval in. Bovendien is het handig om een of meerdere kliko’s te hebben en nog een aantal kleine prullenbakjes, bijvoorbeeld voor in de badkamer en voor gft afval.
Wat valt er onder huishoudelijk afval?
Huishoudelijk afval is al het afval dat ontstaat en wordt geproduceerd in een huishoudens. Het is dus geen zakelijk afval. Er zijn verschillende soorten huishoudelijk afval te onderscheiden. Kortweg kun je het opdelen in recyclebaar afval, restafval en grofvuil.
Wat is het verschil tussen restafval en grofvuil?
Restafval en grofvuil voor huishoudens zijn twee verschillende sootren afval. Restafval is al het afval dat overblijft nadat alle recyclebaar afval eruit zijn gehaald. Grofvuil daarentegen is groot afval dat niet in de reguliere afvalbakken past, zoals meubels en witgoed. Restafval is dus het afval dat overblijft nadat alle recyclebare materialen eruit zijn gehaald. Het gaat om al het afval dat niet bij het GFT-afval, papierafval, PMD-afval, textielafval of glas hoort. Restafval wordt bijvoorbeeld opgehaald in de zwarte rest kliko of vuilniszak en wordt meestal verbrand in een afvalverbrandingsinstallatie. Grofvuil daarentegen is groot afval dat niet in de reguliere afvalbakken past, zoals meubels, witgoed, elektronica, hout, tapijten en matrassen. Dit afval wordt apart ingezameld door de gemeente of kan worden weggebracht naar een milieustraat. Grofvuil wordt vaak hergebruikt, gerecycled of verwerkt tot energie.