Een groendak heeft tal van voordelen. Een groendak zorgt onder andere voor warmteregulatie en energiebesparing, draagt bij aan de biodiversiteit in de stad en zorgt voor luchtzuivering en waterretentie. Daarnaast krijgt je woning of schuur een mooie uitstraling, het is weer eens wat anders dan een EPDM dak. Je kunt een sedumdak zelf aanleggen of laten aanleggen. Wij delen een aantal handige tips met je.
Voorbereiding groendak
De voordelen groendak zijn zowel economisch als ecologisch. Dit is een eenvoudige manier om je woning te verduurzamen en om zo bij te dragen aan een beter milieu. Voordat je start met de aanleg moet je controleren of jouw dak en dakondersteuning het gewicht van de groenlaag aankan. Bij regen kan de sedumlaag al snel meer dan 80 kilo per vierkante meter wegen. Breng in kaart waar de afvoerleidingen van het dak zich bevinden en zorg ervoor dat water en elektriciteit goed toegankelijk zullen blijven.
Je begint met het schoonmaken van het dak met een bezem en controleert op beschadigingen om er zeker van te zijn dat het dak waterdicht blijft. Het gedeelte waar de sedumlaag moet komen, bedek je volledig met wortelbeschermingsfolie.
Grindstroken aanbrengen
Vervolgens leg je aluminium profielen op het dak en verbind je deze met de verbindingsstukken. De strook tussen de dakrand en de buitenkant van het aluminiumprofiel vul je met zo’n 5 cm grind. Deze laag moet op gelijke hoogte komen met de groenmat. Ook om de schoorsteen of een dakraam breng je een grindstrook aan. De volgende stap bestaat uit het leggen van afwatering en substraatmatten.
Vegetatiematten leggen
Nu kom je aan bij de leukste stap van het plaatsen van een groendak: het groen. De vegetatiematten leg je uit over de substraatmatten. Deze moeten volledig bedekt zijn. Geef de groenmat water totdat deze volledig verzadigd is. Zeker net na de aanleg is het belangrijk om de planten ruim water te geven. Zo kunnen ze gaan wortelen. De eerste maand controleer je regelmatig de vochtigheid en in het voorjaar is het verstandig om te bemesten. Gebruik hiervoor een langzaam vrijkomende meststof.
Groendak onderhouden
Planten die goed geworteld en verder gegroeid zijn hebben nog maar een of twee keer per jaar mest nodig. Een groendak is verder zeer onderhoudsvriendelijk en snoeien is in principe niet nodig. De juiste verzorging hangt uiteraard af van de planten die je plaatst op het groendak. Bij droogte kan het nodig zijn om te bewateren. Heb jij weinig tijd of lijkt het je moeilijk om een groendak zelf aan te leggen en deze te verzorgen? Voor de aanleg van een sedumdak en groendak onderhoud kan je professionele hulp inschakelen.