Bouwplaatsen moeten tegenwoordig altijd voorzien worden van bouwhekken rondom om zo de veiligheid van de omgeving te garanderen. Deze eisen aan de veiligheid van de omgeving tijdens het bouwen staan in het Bouwbesluit vermeld. Uiteraard komen deze regels niet zomaar uit de lucht vallen. Ze zijn mede opgesteld omdat er in het verleden meerdere calamiteiten zijn geweest, waarbij in één geval een voorbijgangster zwaargewond raakte en overleed aan haar verwondingen nadat er steigerdelen naar beneden vielen. Om dit soort situaties te voorkomen én het materieel op de bouwplaats te beschermen tegen diefstal en vandalisme, zijn bouwhekken tegenwoordig verplicht.
Maar waaraan moet een goed bouwhek nu eigenlijk voldoen? De belangrijkste punten vind je terug in deze blog!
Het bouwhek moet voldoende stevig zijn
Allereerst is het belangrijk dat de bouwhekken die je plaatst stevig genoeg zijn en niet bij de eerste de beste windvlaag al omver liggen. Een goed bouwhek is stevig genoeg om stand te houden tegen weer en wind.
Het bouwhek moet over stevige bevestigingspunten beschikken
Wat ook heel erg belangrijk is bij een bouwhek, is de bevestiging. Zo beschikt een goed bouwhek over meerdere bevestigingspunten zodat het hek stevig aan de ondergrond bevestigd kan worden. Een goede bevestiging zorgt ervoor dat het hek stevig op zijn plek blijft staan.
Het bouwhek moet voldoende hoog zijn
Een bouwhek waar je gemakkelijk overheen kunt klimmen is niet geschikt voor de bouwplaats. Bouwhekken rond de bouwplaats moeten dan ook voldoende hoog zijn: minimaal twee meter. Hoge bouwhekken zorgen ervoor dat nieuwsgierige voorbijgangers, maar ook dieven het bouwterrein niet zomaar kunnen betreden. Voor extra beveiliging zijn er zogenaamde anti-climb hekken te verkrijgen.
Het bouwhek moet gemaakt zijn van sterke, duurzame materialen
Het is misschien vrij vanzelfsprekend, maar bouwhekken moeten gemaakt zijn van sterke en duurzame materialen. Denk aan staal. Stalen hekwerken die gemaakt zijn van een goede kwaliteit staal kunnen niet zo gemakkelijk vernield of omver geduwd worden.
Het bouwhek moet voorzien zijn van een afsluitbare toegangspoort
Uiteraard moeten de bouwvakkers zelf wel gewoon het terrein kunnen betreden. Daarom moet het hekwerk beschikken over een toegangspoort. Via deze poort kunnen bouwvakkers, maar ook andere geautoriseerde personen de bouwzone betreden. Kies wel altijd voor een hek met een poort die goed afgesloten kan worden. Zo weet jij zeker dat, bij het bouwen van jouw droomhuis, niemand zo maar de bouwplek op kan komen.