Of je nu voor het eerst op jezelf gaat wonen of dat je een vervangende wasmachine nodig hebt, wasmachine kopen kost altijd het nodige uitzoekwerk. Het is namelijk een wat duurdere aankoop waarvan je wilt dat deze lang meegaat en ook goed is voor je wasgoed. In dit artikel zetten we daarom de belangrijkste wasmachine kopen tips voor je op een rij zodat we je hopelijk kunnen helpen Meg het maken van de juiste keuze.
Welke wasmachine moet ik kopen?
Deze vraag kent geen standaard antwoord. Welke wasmachine namelijk het beste voor jou is, hangt af van een aantal factoren en verschilt ook weer met andere mensen. We leggen je hier uit op welke factoren je moet letten bij het kopen van een wasmachine en welke mogelijkheden er zijn.
Waar op letten bij het kopen van een wasmachine?
Onderstaande opsomming geeft de belangrijkste punten weer bij het kopen van een wasmachine. We geven je uitleg wat het is, waar je op moet letten en daarnaast proberen we je ook nog zoveel mogelijk extra tips te geven.
Dus, waar op te letten bij het kopen van een wasmachine:
- Soort wasmachine
- Vulgewicht
- Centrifugesnelheid
- Energieklasse
- Wasprogramma’s
Soort wasmachine
Een losse wasmachine of een wasdroogcombinatie: het verschil
Het eerste waar je over na moet denken bij het kopen van een wasmachine is het soort wasmachine dat je wilt hebben. Wil je een losse wasmachine of een wasdroogcombinatie? Een wasdroogcombinatie is vooral handig als je (te) weinig ruimte hebt om een losse droger te plaatsen en toch graag een droger wilt hebben. Bovendien is een wasdroogcombinatie meestal ook goedkoper dan wanneer je een losse wasmachine en droger koopt. Het nadeel van een wasdroogcombinatie is dat de functies meestal net iets minder goed zijn dan bij twee losse apparaten, je of kunt wassen of drogen maar niet tegelijkertijd en als er iets stuk is je meestal beide functies niet kunt gebruiken. De meeste mensen kiezen dan ook voor een losse wasmachine.
Voorlader of bovenlader wasmachine
Vroeger waren wasmachines vaak bovenladers, tegenwoordig worden deze nauwelijks meer gemaakt en worden er voornamelijk voorlader wasmachines gemaakt en verkocht. Bij een bovenlader wordt de was, zoals de naam al aangeeft, er van de bovenkant ingestopt. Dit is handig voor als je lichamelijke klachten hebt want dan hoef je je minder te bukken. Echter het grote voordeel van een bovenlader is dat de trommel anders is, smaller waardoor de wasmachine zelf ook smaller is. Hierdoor is het een handige oplossing als je een wasmachine nodig die in een klein hoekje moet passen. Ook zie je een bovenlader vaker op bijvoorbeeld de camping of studentenkamers.
De voorlader is echter de meest gangbare variant. Hierdoor heb je een vulopening aan de voorkant en ruimte voor een grote trommel met genoeg capaciteit voor het hele gezin.
Vulgewicht / wascapaciteit
Dat brengt ons ook meteen op de tweede tip voor het kopen van een wasmachine: de capaciteit. De capaciteit van een wasmachine wordt uitgedrukt in vulgewicht en kilo’s. De meest voorkomende opties zijn 7, 8 of 9 kilo. Natuurlijk heb je ook kleinere varianten en grotere. Aan de hand van het aantal kilo’s kun je een inschatting maken of de wasmachine aansluit bij de behoefte van jouw huishouden:
- 7 kilo: goed voor een een- of tweepersoonshuishouden
- 8 kilo: voor huishoudens met drie tot vier personen
- 9 kilo: voor huishoudens van vijf of meer personen
Natuurlijk zijn dit slechts indicaties. Heb jij bijvoorbeeld kleine kinderen, dan zul je meer was hebben dan met volwassenen. Sport je veel of moet je af en toe voor het hele team wassen? Ook dan kan een grotere wasmachine ook handig zijn.
Bij twijfel kun je dus voor een grotere wascapaciteit gaan. Houd er echter rekening mee dat wasmachines met een grotere wascapaciteit ook meestal duurder zijn. Daarnaast kunnen ze ook groter zijn. Veel wasmachines hebben tegenwoordig een beladingssensor zodat ze precies weten hoeveel wasgoed er in de trommel zit en hoeveel water en energie er nodig is. Maar als jouw wasmachine dit niet heeft, dan betekent een grotere wascapaciteit ook een groter verbruik.
Tips voor 8kg wasmachine
Centrifuge snelheid
Als derde factor om op te letten bij kopen wasmachine, zouden we je willen adviseren om naar de centrifuge snelheid te kijken. Deze wordt uitgedrukt in RPM, rounds per minute oftewel het aantal rondjes dat de trommel per minuut kan maken om de kleding te drogen. Er wordt altijd het maximale toerental gecommuniceerd en meestal heb je de keuze uit 1400 of 1600 RPM. Bij 1600 toeren komt je was aanzienlijk droger uit de wasmachine dan bij 1400 toeren. Dit betekent dat je was daarna minder lang op het wasrek hoeft te drogen (bespaart tijd) of minder lang in de droger hoeft (dit bespaart zowel tijd als energie dus geld). Wasmachines met 1600 rpm zijn echter meestal wel duurder in de aanschaf.
Tips wasmachines met 1600 RPM / toeren
Energieklasse
Tegenwoordig wordt het gelukkig steeds belangrijker om ook binnen je huishouden bewust om te gaan met energieverbruik. De wasmachine is een van die producten wat wekelijks energie verbruikt. Goed dus om hier bij stil te staan en een bewuste keuze over te maken. Sinds het voorjaar van 2021 zijn er nieuwe energieklasse gedefineerd. Deze energieklasse lopen van A tot G waarbij A het energie zuinigste is.
Tips voor energieklasse A wasmachines
Wasmachine met stoomfunctie
AEG L8FENS104 OKOMix wasmachine
AEG L7FENS96AD ProSteam AutoDose wasmachine
AEG L7FENQ96 wasmachine ProSteam
Samsung WW90TA049TH Wasmachine
Samsung AddWash wasmachine WW80T554AAT
Samsung EcoBubble wasmachine WW80TA049AH
Zwart
Inventum VWM9001B wasmachine
Beladingsherkenning
De ene keer zit je wasmachine helemaal vol, de andere keer maar half. Het zou zonde zijn als je wasmachine ook bij een half lege trommel net zoveel water gebruikt als bij een volle. Door beladingsherkenning kan de wasmachine het gewicht in de wastrommel meten en hier het wasprogramma op af stemmen.
Wasmiddel wel of niet automatisch doseren
Sommige wasmachines met beladingsherkenning gaan nog een stapje verder en analyseren aan het water ook de vuilheid van het wasgoed. Hier stemmen ze vervolgens het wasmiddel op af zodat je nooit teveel gebruikt. Dat is niet alleen handig voor je portemonnee, het beschermt ook je waskleding beter tegen slijttage.
Hopelijk hebben de wasmachine kopen tips in dit artikel je verder geholpen met je vraag waar moet je op letten bij het kopen van de juiste wasmachine. Op deze vraag is geen kant-en-klaar antwoord, maar hopelijk ben je nu wel een stuk wijzer!
Bedienen met een app
Tips
Overig