Van alle schoonmaakklusjes in huis, is het schoonmaken van de badkamer bij bijna niemand favoriet. Het is een stevig karweitje, dat je bovendien ook nog eens met grote regelmaat moet herhalen. Eigenlijk is de badkamer na een enkel keertje douchen in veel gevallen alweer aan een schoonmaakbeurt toe. Waarom is juist het schoonhouden van deze ruimte zo lastig, en komt het karweitje zo vaak terug op je lijst?
Kalk is de grote boosdoener
De belangrijkste reden waarom een badkamer zo snel vies wordt, en zo lastig schoon te maken is, is kalk. In het water dat we gebruiken zit van nature kalk, waar in principe niet zoveel mis mee is. Anders wordt het echter als restjes water opdrogen, wat in de badkamer natuurlijk het geval is.
Was het kalk in het stromende water nog onzichtbaar, is dat bij opgedroogde waterdruppels een heel ander verhaal. We kennen allemaal wel die witte aanslag op onze douchetegels, de witte druppels op een douchecabine of op je regendouche. Ze ontstaan na iedere keer douche, en zijn eigenlijk niets anders dan achtergebleven kalkresten. De waterdruppels die op de oppervlakten achterblijven drogen op, ze verdampen. Kalk verdampt niet, dat blijft achter, en vormt de bekende witte aanslag die we allemaal in onze badkamers hebben.
Een aanslag die je ook nog eens niet zomaar even kan verwijderen. Kalk heeft namelijk de neiging om zich nogal aan oppervlakten te hechten. Om de aanslag te verwijderen zal je dus moeten boenen, met schoonmaakmiddelen in de weer gaan. Een nogal vervelende klus, zeker omdat hij eigenlijk dagelijks terugkeert. Bovendien moet je opletten dat je het materiaal niet beschadigt tijdens het schoonmaken. Check daarom altijd de kraan handleidingen goed van te voren welke schoommaakproducten je wel en niet kunt gebruiken. Gelukkig kun je hem ook grotendeels voorkomen.
Pak het probleem aan bij de bron
Om kalkaanslag in je badkamer te voorkomen, en daarmee het schoonmaken ervan een stuk makkelijker te maken, moet je eigenlijk het probleem bij de bron aanpakken. Dat doe je het best door gebruik te gaan maken van een waterontharder.Een waterontharder haalt de hardheid van kalk als het ware uit het water, zodat hij niet meer overal in je badkamer vast kan gaan zitten. Je kunt voor verschillende methodes kiezen, waarbij een waterontharder zonder zout de voorkeur heeft. Zout maakt het water namelijk een beetje glibberig, wat niet lekker is voor je huid en haar, en bovendien je badkamer gevaarlijk glad kan maken.
Kies je voor een keramische waterontharder, dan heb je dit niet. In deze waterontharder bindt de kalk zich tijdelijk aan het keramische element, en wordt daarna weer met het water weggespoeld. De kalk is daardoor nog steeds in het water dat uit je kramen komt aanwezig, maar is door het eerdere hechten wel van vorm veranderd. Omdat het al eens ergens aan gehecht is geweest, zal het dat niet nog een keer doen. Als er dus al witte restjes achterblijven in je badkamer, kun je deze met een droge doek gewoon wegvegen. Een stuk gemakkelijker!